romanya vizesi basvurusu islemleri

Romanya Vizesi

Romanya vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın Romanya’ya yapacakları ziyaret için almaları gereken izindir. Yani hangi sebepler ile olursa olsun yapacağınız seyahat için Romanya vizesi almak gerekmektedir. Tabi bu durum pasaportun türüne göre değişmektedir. Aşağıda ayrıntılı olarak açıkladık. Çünkü bir çok misafirimiz Romanya vize istiyor mu? Sorusunu bizlere yöneltmektedir.

Romanya Schengen mi? sorusu bir çok misafirimiz tarafından bizlere yöneltilmektedir. Ayrımı şu şekildedir. Romanya Schengen bölgesi içerisinde yer alan bir ülke değildir. Fakat Avrupa Birliğine dahildir. Bu sebeple Schengen vizesi ile Romanya’ya seyahat etmek mümkündür. Fakat Romanya’dan alacağınız vize ile Schengen bölgesine giriş yapamazsınızı. Çünkü verilen vize sadece Romanya toprakları için geçerli bir vize hakkına sahip olmaktadır. Yani Romanya Schengen vizesi yoktur.

Romanya’nın başkenti Bükreş’e ziyarette bulunacak misafirlerimiz Bükreş vizesi talebi ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Bükreş vizesi kendine özgü sadece başkente seyahat etmenizi sağlayan bir izin yoktur. Bükreş’e ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Büşret vizesi değil Romanya vizesi almak zorundadır.

Bükreş vize istiyor mu? Sorusuna verilecek en güzel cevap Bükreş vize istiyor. Fakat almanız gereken vize Bükreş vizesi değil Romanya vizesidir. Hangi amaca sahip olursanız olun bu vizeyi almanı gerekmektedir. Özellikle başkente yapacağınız geziler için uzmanlarımızdan en popüler gezilecek yerler hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Romanya için vize almak isteyen misafirlerimizin en çok tercih ettikleri e vize Romanya için mevcuttur. E vize Romanya dan almak için uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz. Tüm süreç bizler tarafından takip edilerek sadece sizler başvuruya şahsen gelmeniz gerekiyor. Bu sayede Romanya vizesi kolaylıkla alınabilmektedir. E vize en kolay alınan Romanya vizesi türüdür. Bunu değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Romanya vizesi ile hangi ülkelere gidilir? Sorusunun cevabını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü konu ile alakalı ayrıntılı bir başlık da Emprovize Vize Danışmanlık uzmanları sizin için hazırladı.

Romanya oturum izni ülke topraklarında yaşamanızı sağlar. Uzun süreli Romanya kalışlarınız için Romanya oturum izni almanız gerekmektedir. Bu izin vizenizin süresi ve sebebine göre değişmektedir. Konuyu daha ayrıntılı açıklıyor olacağız fakat genel olarak bilmeniz gereken Romanya çalışma vizesi, aile birleşimi vizesi veya Romanya Erasmus vizesi gibi türlerden 90 günden fazla kalış sebebi ile gitmeniz halinde oturum izni almanız gerekmektedir. Romanya vizesi için yapacağınız başvurularda vizenin türü fark ettiğiniz üzere çok önemlidir. Çünkü tüm prosedür ve sahip olacağınız haklar gidiş sebebinize göre çeşitlenmektedir.

Her vize türünün maliyeti birbirinden farklıdır. Romanya vize ücreti 2021 yılı için değişkenlik göstermektedir. Özellikle 2021 yılı için Romanya vize ücreti aşağıda her vize çeşidiniz için ayrı ayrı verilmektedir. Sürecin farklılaşması ve zorlaşması sebebi ile Emprovize danışmanlık hizmet bedelleri de buna göre değişmektedir. Fakat her durumda kurumsal güven ve önce memnun misafir mottosu ile hizmet vermemiz sebebi ile tamamen ahlaklı bir şekilde danışmanlık hizmet bedelleri belirlenmiştir.

Emprovize Vize Danışmanlık A Grubu TÜRSAB’a bağlı resmi ve kurumsal bir seyahat acentasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan acentalar yönetmeliğine tabi olarak tamamen yasal hizmet vermektedir.

Romanya Vize İstiyor Mu?

romanya vize istiyor mu

Romanya vize istiyor mu? Sorusunun cevabını arayanlar evet istiyor. Yapacağınız seyahatiniz için Romanya vize istiyor, yani vize almak zorundasınız. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yeşil pasaportunuz varsa 180 günde 90 güne kadar Romanya vizesi almanız gerek yoktur.

Romanya vizeli bir ülkedir. Bu sebeple pasaport renginize göre kolaylıkla vizeye ihtiyacınız olup olmadığını anlayabilirsiniz. Schengen vizesi ile Romanya topraklarına giriş yapabilirsiniz. Fakat Romanya konsolosluğu üzerinden Schengen vizesi alamazsınızı. Bu ayrıntıya dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

Romanya yeşil pasaporta vize istemiyor. Fakat bu durum süreye göre değişkenlik göstermektedir. Eğer kişi yeşil pasaporta sahip ve 90 günden fazla Romanya topraklarında kalacaksa Romanya yeşil pasaporta vize istemektedir. Yani süre belirleyici bir faktör halini almaktadır.

Romanya Konsolosluğu Önemli Açıklaması:

Giriş vizesine sahip olmanın Romanya topraklarına girişi garanti etmediğini lütfen unutmayın. Romanya’ya seyahat etmek isteyen tüm yabancı vatandaşlar, Sanat uyarınca yukarıda belirtilen koşullara uyduklarından emin olmalıdır. 18, paragraf 1, Romanya Hükümeti’nin Romanya’daki üçüncü devlet vatandaşlarının rejimine ilişkin n˚ 194/2002 sayılı Kanunla değiştirilen Olağanüstü Nizamnamesi’nden. 157/2011. Vize verme koşulları ve giriş koşulları birbirini tamamlayıcı niteliktedir.

Romanya vizeleri ve Romanya’ya seyahat koşulları hakkında genel bilgiler

Vize, sahibinin herhangi bir Romanya sınır kontrol noktasına rapor vermesini ve Romanya topraklarından geçiş veya kısa süreli kalma talep etmesini sağlayan bir belgedir. Sınır kontrol noktası memurları, Romanya topraklarına giriş ve orada kalmayla ilgili genel koşulların yasaların öngördüğü şekilde karşılandığını gösteren kanıt talep edecek. Bu koşullar karşılanmazsa, daha önce Romanya vizesi almış olmalarına rağmen, yabancıların Romanya topraklarına girmesine izin verilmeyecektir.

GO 194/2002’nin Romanya’daki yabancılar rejimine ilişkin, sonradan değiştirilerek yeniden yayınlanan hükümlerine göre, Romanya vizesi yurtdışındaki Romanya diplomatik ve konsolosluk yetkilileri tarafından verilmektedir.

Romanya Vize Ücreti

romanya vize ucreti ne kadar

Romanya vize ücreti 2021 yılı için aşağıdaki gibidir. Kendi vize kategorinize göre konsolosluk harcı Romanya vize ücreti olarak belirleyebilirsiniz. Ayrıca Emprovize vize danışmanlık aracılığı ile profesyonel hizmet almak isterseniz danışmanlık hizmet bedeli eklenmektedir. Ayrıca Konsolosluklar başvur için zorunlu seyahat sağlık sigortası talebinde bulunmaktadır. Bu ücret içerisine zorunlu seyahat sağlık sigortası dahil değildir.

Romanya vize ücreti 2021:

Ücret türüAlınan ücret
Havaalanı transit (Romanya A Vizesi)80 Euro
Transit (Romanya B Vizesi)80  Euro
Kısa süreli kalış (Romanya C Vizesi)80 Euro
Altı yaşından büyük ve 12 yaşından küçük çocuklar için A, B ve C vizeleri40 Euro
Uzun süreli kalış (Romanya D Vizesi)120 Euro

Vize işlem ücretleri önceden Euro cinsinden, ayrıca duruma göre ABD Doları veya ikamet edilen ülkenin para birimi cinsinden, Euro’nun ortalama döviz kuruna göre tahsil edilir. Serbest döviz piyasası olan ülkelerde, vize ücretleri genellikle Euro veya USD olarak alınır.

Romanya Oturum İzni

romanya oturum izni nasil alinir bilgi

Romanya oturum izni d tipi vize kategorisindeki 90 günden fazla uzun süreli kalış belgeleridir. Yani Romanya topraklarında yaşayacaksanız d tipi vize ile Romanya oturum izni almanız gerekmektedir. Bu izinler Romanya çalışma vizesi, aile birleşimi ve uzun süreli Erasmus vizeleri için verilmektedir. Romanya’dan oturum izni almak kolay değildir. Vize türünüze göre doğru ve eksiksiz bir soya sunmanız gerekmektedir.

Romanya oturum izin alan üçüncü ülke vatandaşı için, Göç Genel Müfettişliği – İçişleri Bakanlığı, Romanya topraklarına giren uygulamak için geçici kalış hakkının uzantısı ve Romanya oturma izni için Romanya’da kalma hakkının uzatılması, uzun süreli vizenin geçerlilik süresinin sona ermesinden en az 30 gün önce uygulanır.

Sadece İçişleri Bakanlığı – Göçmenlik Genel Müfettişliği’nin önceden onayı ile verilir.

Bir vize başvurusu, duruma göre, genellikle 60 gün içinde karara bağlanır. Daha önce İçişleri Bakanlığı Göçmenlik Genel Müfettişliği tarafından onaylanmış olan istihdam ve geçici görevlendirme için uzun süreli vize başvuruları, başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde karara bağlanır.

Romanya oturum izni alma zorunluluğundan muafiyetler:

Avrupa Birliği veya Avrupa Ekonomik Alanı (Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) ve İsviçre Konfederasyonu Üye Devletlerinin vatandaşları, geçici kalış haklarının uzatılması için İçişleri Bakanlığı – Göçmenlik Genel Müfettişliğine başvurabilirler. Uzun süreli vizeye sahip olmadan oturma izinleri vardır.

Romanya oturum izni veren vize türleri

Romanya’da yapılacak faaliyete bağlı olarak uzun süreli vize verilir. Romanya uzun süreli vizesinin verilebileceği amaçlar şunlardır:

Ekonomik faaliyetler:

Romanya topraklarında ekonomik faaliyetler yürütecek olan üçüncü ülke vatandaşlarına, bu tür faaliyetlerin düzenlenmesi ve geliştirilmesine ilişkin özel yasal hükümlere uygun olarak vize verilebilir;

Mesleki faaliyetler:

Romanya topraklarında bireysel mesleki faaliyetler yürütecek olan üçüncü ülke vatandaşlarına, bu tür faaliyetlerle ilgili özel yasal hükümlere uygun olarak vize verilebilir;

Ticari faaliyetler:

Bu vize, Romanya tüzel kişiliği olan ve Romanya’da yatırım yapmayı planlayan şirketlerin yönetim veya yönetim yetkisine sahip hissedarı olan üçüncü ülke vatandaşlarına verilebilir;

İstihdam:

Romanya topraklarında bir işveren tarafından istihdam edilecek üçüncü ülke vatandaşlarına vize verilebilir. Bu vize türü, üçüncü ülke vatandaşının Romanya topraklarında çalışma hakkını da onaylar. Uzun süreli çalışma vizesi, mevsimlik işçi olarak çalışmak üzere Romanya’ya seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına da verilebilir.

Geçici görev:

Vize, Romanya topraklarında çalışacak olan ve yurtdışında kayıtlı ofisi olan tüzel kişiler tarafından istihdam edilen vasıflı üçüncü ülke vatandaşlarına yürürlükteki yasalara uygun olarak verilebilir;

Romanya eğitim vizesi:

Bu tür uzun süreli vize, duruma bağlı olarak veya akademik eğitim almak amacıyla, ön lisans, yüksek lisans ve lisansüstü eğitim için Romanya’ya seyahat etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına verilir. Yasal çerçeve hükümlerine uygun olarak devlet veya akredite özel kurumlar bünyesinde dereceler. Bu vize türü aynı zamanda öğrenci, stajyer, öğrenci gibi bir vizeye başvuran üçüncü devlet vatandaşlarına da verilir. Bu vize türü, Romanya’nın taraf olduğu uluslararası belgelere dayalı olarak öğrenim görmek üzere kabul edilen üçüncü ülke vatandaşlarına da verilmektedir.

Öğrenci olarak kabul edilen üçüncü ülke vatandaşlarının kategorileri: Bir lisans programına katılım da dahil olmak üzere, akredite edilmiş veya yasaya göre geçici olarak yetkilendirilmiş bir devlet veya özel yükseköğretim kurumu tarafından tam zamanlı eğitim kursuna kabul edilen üçüncü devlet vatandaşları (Lisans derecesi) ), bir lisansüstü programda (Master derecesi), bir doktora veya doktora sonrası çalışmalar programında.

“Okul öğrencisi”, bir devlet veya özel, akredite veya geçici olarak yetkilendirilmiş orta öğretim kurumu tarafından bir öğrenci değişim programı veya eğitim projesi için kabul edilen üçüncü ülke vatandaşı ve ayrıca Romanya kökenli üçüncü ülke vatandaşı, Romanya devlet bursu sahibi anlamına gelir. Veya bir devlet üniversite öncesi eğitim kurumuna kayıtlı, tam zamanlı eğitim kursu, lise seviyesi ile okul ücretlerinin ödenmesinden muaf. Bir öğrenci değişim programına veya bir eğitim projesine katılan üçüncü devlet vatandaşları 13 ile 19 yaşları arasında olmalıdır.

“Stajyer”, bir yükseköğrenim derecesine sahip olan veya bir yükseköğrenim derecesine götüren bir eğitim kursuna devam eden ve bir alanda bilgi, uygulama ve deneyim kazanmak amacıyla bir eğitim programına kabul edilen bir üçüncü ülke vatandaşı anlamına gelir.

Romanya aile birleşimi vizesi

Aile birleşimi için Romanya’ya girecek olan üçüncü ülke vatandaşlarına vize verilebilir;

Dini faaliyetler

Romanya’ya kabul edilen kültler alanında faaliyetlerde bulunmak üzere girecek olan üçüncü ülke vatandaşlarına, talep etmeleri halinde vize verilebilir;

Bilimsel araştırma için uzun süreli vize

Bu tür uzun süreli vize bilimsel araştırma faaliyetlerini yürütmek için Romanya’ya seyahat etmeyi planlayan üçüncü ülke vatandaşlarına aşağıdaki gerekçelerle verilir: Araştırma ve Yenilik Bakanlığının ve Göçmenlik Genel Müfettişliğinin onayı.

Romanya erasmus vizesi

Romanya Erasmus vizesi ile Avrupa Birliği fonlaması aracılığı ile Erasmus programları kapsamında uzun süreli kalış izni veren vizedir. Öğrencilerin en çok tercih ettiği vize türlerinden birisi de Romanya Erasmus vizesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Romanya Vizesi İle Hangi Ülkelere Gidilir?

Romanya vizesi ile hangi ülkelere gidilir sorusunu merak ediyorsanız Romanya vizesi sadece kendi ülkesi sınırları içerisinde geçerli olan bir vize olduğu için sadece Romanya’ya seyahat edebilirsiniz. Romanya Schengen olmadığı için verdiği vize türü ne olursa olsun Avrupa’nın diğer devletlerine giriş yapmanızı mümkün kılmaz.

Örneğin Almanya’ya gitmek istiyorsanız. Fakat önce Romanya’ya gideceksiniz. O halde hem Romanya vizesi almanız hem de Almanya Schengen vizesi de almanız gerekmektedir. Aksi halde Romanya’dan çıkış yapacağınız sırada hangi ülke üzerinden geçecek olursanız olun Schengen bölgesine giremeyeceksiniz.

 

Romanya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

romanya vizesi icin gereken evraklar

Romanya Vizesi, sahibinin herhangi bir Romanya sınır kontrol noktasına bildirimde bulunmasına ve belirli bir süre boyunca Romanya’dan transit geçiş veya Romanya’da geçici olarak kalmasına izin veren bir seyahat belgesidir.

Romanya vizesi için gereken evraklar:

  • Vize başvuru formu,

Uygun şekilde doldurulmuş ve imzalanmış Romanya vizesi başvuru formu; reşit olmayanlar, her iki ebeveyn veya kalıcı veya geçici olarak ebeveyn yetkisini veya vesayetini kullanan bir kişi tarafından imzalanmış bir form sunmalıdır.

  • Fotoğraf,

2 yeni renkli fotoğraf, boyut 3 x 4 cm.

  • Pasaport,

Romanya tarafından tanınan, vizenin uygulanacağı ve aşağıdakileri yapması gereken geçerli bir pasaport Romanya’dan tahmini çıkış gününden sonra en az üç ay geçerli olmak, en az iki boş sayfa içerir, son 10 yıl içinde çıkarılmalıdır.

  • Geri dönüş kanıtları,

Seyahatin amacını, kalış süresini ve menşe ülkeye geri dönme veya Romanya’da kaldıktan sonra başka bir ülkeye seyahate devam etme olasılığını haklı gösteren yasal olarak gerekli belgeler.

  • Sürücü belgesi (eğer şoförse),

Varış yeri için geçerli bir seyahat bileti veya sürücü olması durumunda sürücü belgesi, yeşil kart ve ulaşım aracının tescil belgeleri.

  • Finansal yeterlilik kanıtları,

Tüm dönem için 50 EUR/gün tutarında veya hızlı çevrilmeye hazır para birimindeki eşdeğerinden az olmayan finansal araçların kanıttır.

  • Seyahat sağlık sigortası

En az 30.000 Euro tutarında seyahat sağlık sigortası.

Reşit olmayanlar, velayet veya vasilik ile seyahat etmedikleri takdirde velayet yetkisini kullanan kişilerin onayına ihtiyaç duyarlar.

Romanya vizesi kalış hakkı süresi hesaplama:

Romanya topraklarında kalma hakkınızı tesis etmek için, giriş tarihinin Romanya topraklarında kalışınızın ilk günü ve çıkış tarihinin de ülkede kalışınızın son günü olacağını lütfen unutmayın. Romanya’nın. Oturma izni veya ulusal uzun süreli vize kapsamında izin verilen kalış süreleri, kalış süresinin hesaplanmasında dikkate alınmaz.

Üçüncü ülke vatandaşlarının kalış hakkı hesaplanırken, 180 günlük herhangi bir dönemde en fazla 90 gün dikkate alınır.

Romanya tarafından tanınmayan devletler veya bölgesel makamlar için, talep üzerine, ayrı vize formlarında vize verilir.

Önemli Not: Yasal hükümler uyarınca, Romanya sınır polisi temsilcileri her bir üçüncü ülke vatandaşından Romanya’ya giriş / kalış gerekliliklerinin yerine getirildiğini kanıtlamasını ister. Bu tür gerekliliklerin yerine getirildiği kanıtlanmazsa, üçüncü ülke vatandaşının geçerli bir vizesi olsa bile Romanya’ya girişi reddedilebilir.

Romanya vizesi, Romanya’nın diplomatik yetkilileri ve konsoloslukları tarafından verilmektedir. Romanya’nın yurtdışındaki diplomatik yetkilileri veya konsolosluklarına, başvuru sahibinin ikamet ettiği veya ikamet ettiği bölgedeki ve istisnai durumlarda, başvuru sahibinin yasal olarak topraklarında bulunduğu ülkedeki Romanya’nın diplomatik misyonlarına veya konsolosluklarına vize başvurusu yapılır.

Dikkat! Kısa süreli vize başvurularının planlanan seyahat gününden en az 2 hafta önce yapılması tavsiye edilir. Uzun süreli vize başvurularının planlanan seyahat gününden en az 45 gün önce yapılması tavsiye edilir. Planlanan seyahat gününden çok kısa bir süre önce vize verilmesi garanti edilemez.

Romanya Vizesi Türleri

Romanya vizesi almak için ilk öncelikler vize türünüzü doğru belirlemeniz gerekmektedir. Bu sebeple doğru bir işlem sürecine giriş yapabilirsiniz. Aşağıda genel olarak Romanya vizesi çeşitlerini göreceksiniz.

Romanya devleti tarafından verilen ve verilen vize türleri:

  1. Havaalanı transit vizesi (Romanya A Vizesi), varış ülkesine uçağa binene kadar bir havaalanının uluslararası alanına giriş ve orada kalmanıza izin verir. Kısa süreli bir Romanya transit vizedir.
  2. Transit vize (Romanya B Vizesi), en fazla 5 günlük bir süre boyunca transit amacıyla Romanya topraklarına girişe izin verir. Romanya transit vize almış olursunuz.
  3. Kısa süreli vize (Romanya C Vizesi), yabancıların giriş tarihinden itibaren en fazla 6 aylık bir aralık içinde 90 günden fazla olmamak üzere Romanya topraklarına girişine ve kısa süreli kalmasına izin verir (çok girişli vize durumunda) , kalış süresi ilk giriş tarihinden itibaren dikkate alınacaktır). Romanya turist vizesi kısa sürelidir ve aşağıdaki amaçlar için verilir: resmi hükümet görevi, turizm, iş, özel ziyaret, ulaşım, spor faaliyetlerine katılım ve kültürel, bilimsel veya akademik etkinlikler. Kısa süreli vize sahibi olması durumunda, kalış hakkı uzatılamaz.
  4. Uzun süreli vize (Romanya D Vizesi), aşağıdaki amaçlarla en fazla 90 gün süreyle yabancıların Romanya topraklarına girişine ve kalmasına izin verir. Ardından uzatılarak oturum izni almanızı sağlar: ekonomik faaliyetler, mesleki faaliyetler, ticari faaliyetler (yatırım gibi), dini veya insani faaliyetler, çalışma, eğitim, aile birleşimi yanı sıra araştırma. Bu durumda kalma hakkı 90 gündür; ancak, bu vize türü, Romanya İdari ve İçişleri Bakanlığı’nın bir parçası olan Romanya Göçmenlik Bürosu’na gönderilen resmi bir talep üzerine uzatılmasına izin verir. Bu izin Romanya oturum izni olarak isimlendirilir. Kalış hakkının uzatılmasına ilişkin talepler, başvuru sahipleri tarafından, Romanya Göçmenlik Bürosu’nun ikamet yerine en yakın yerel şubelerine, başvuru sahibi tarafından verilen kalış hakkının sona ermesinden en az 30 gün önce şahsen sunulmalıdır.

Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin 13 Temmuz 2009 tarihli Konsey Yönetmeliği (EC) 810/2009 hükümlerine göre, Romanya sınır kontrol noktalarında sınır kontrol noktası görevlileri tarafından istisnai olarak kısa süreli ve transit vize verilebilir. Topluluk Vizeler Kanunu (Vize Kanunu) ve Yönetmelik (EC) no. Avrupa Parlamentosu ve Konseyi’nin 562/2006 sayılı kararıyla, kişilerin sınırlar arasında serbest dolaşımını düzenleyen kurallar hakkında bir Topluluk Yasası (Schengen Sınırları Yasası) oluşturan 13 Nisan 2006 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesi L/105’te yayınlandı.

Kısa süreli vize ile yabancılara tanınan Romanya topraklarında kalma hakkı uzatılamaz.

Yabancılar tarafından kısa süreli vize ile gerçekleştirilen Romanya seyahatinin amacı, Romanya topraklarında kaldıkları süre boyunca değiştirilemez.

Uzun süreli kalış vizesi yalnızca İdare ve İçişleri Bakanlığı – Romanya Göçmenlik Bürosu’nun onayı ile verilir.

Romanya topraklarına uzun süreli vize ile giren yabancılar, geçici oturma hakkının uzatılması için başvurabilir ve oturma izni alabilirler. Bu konuda yapılan talep, Romanya İdari ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Romanya Göçmenlik Bürosuna iletilmelidir.

Romanya vizesine ihtiyaç duyan tüm yabancılar, usulüne uygun olarak doldurulmuş ve imzalanmış başvuru formuna, vize etiketinin uygulanabileceği Romanya devleti tarafından kabul edilen geçerli bir seyahat belgesini ve bunun yanı sıra yasa uyarınca gerekli belgeleri tasdik etmek için gereken tüm belgeleri ekler seyahatin belirtilen amacı, kalış süresi, kalış için mali imkanlar ve ayrıca yabancıların Romanya’da kaldıkları sürenin sonunda kendi ülkelerine dönme veya üçüncü bir ülkeye seyahate devam etme olasılığı.

Romanya tarafından tanınmayan devletler veya bölgesel makamlara ilişkin olarak, vizeler talep üzerine, elektronik pasaport ve diğer seyahat belgelerinin düzenlenmesine ilişkin tedbirlerin oluşturulmasına ilişkin 94/2008 sayılı Hükümet Acil Durum Yönetmeliği tarafından düzenlenen tek tip formlarda verilecektir.

Romanya Turist Vizesi

romanya turist vizesi basvurusu islemleri

Romanya turist vizesi, göçmenlik dışındaki nedenlerle, kesintisiz bir kalış için veya Romanya topraklarında her bir kalış gününden önceki herhangi bir 180 günlük dönemde süresi 90 günü geçmeyen daha fazla kalışlar için Romanya topraklarına giriş talep etmelerine izin verir. Bu vize türü bir veya birkaç giriş için verilebilir. Romanya C vizesi ile yapacağınız başvurular Romanya turist vizesi olarak kısa süreli izin verilmektedir.

Kısa süreli vize sahibi, kalış hakkını uzatamaz.

Romanya turist vizesi kısa süreli vizelerdir ve Romanya’ya seyahatin amacına bağlı olarak verilir. Romanya tarafından verilen kısa süreli vize türleri şunlardır:

Resmi görev vizesi: Menşe ülkenin hükümetleri ve kamu idarelerindeki siyasi, idari veya kamusal konumlarıyla ilgili nedenlerle Romanya’ya seyahat eden üçüncü devlet vatandaşlarına (ve aile üyelerine)veya uluslararası kuruluşlara verilir;

Romanya turist vizesi: Romanya’ya turizm için seyahat etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına verilir;

Romanya özel ziyaret vizesi: Romanya vatandaşlarına veya geçerli bir Romanya oturma iznine sahip yabancılara özel ziyaret için Romanya’ya seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına verilir;

Romanya ticari ve fuar vizesi: Romanya’ya ekonomik veya ticari amaçlarla, sözleşmeler veya müzakereler için, yerel çalışanları eğitmek veya ticari amaçlarla satın alınan veya satılan malların kullanımını ve işleyişini kontrol etmek için seyahat edecek üçüncü ülke vatandaşlarına verilir. Endüstriyel işbirliği sözleşmelerinin yanı sıra Romanya’daki ticaret şirketlerinin ortakları veya hissedarı olan veya olacak olan üçüncü devlet vatandaşlarına verilmektedir;

Romanya taşımacılık vizesi: Yük veya yolcu taşımacılığı ile ilgili mesleki faaliyetlerde bulunmak amacıyla kısa süreli Romanya’ya seyahat edecek üçüncü ülke vatandaşlarına verilir;

Sporcu vizesi: Romanya’ya kısa süreliğine seyahat edecek olan üçüncü ülke vatandaşlarına spor müsabakalarına katılmak için verilir;

Romanya Çalışma Vizesi

romanya calisma vizesi basvurusu nasil yapilir

Romanya çalışma vizesi ülke topraklarında çalışmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının alması gereken izindir. Romanya’da çalışma vizesi alarak uzun süreli istihdam edilebilirsiniz.

Üçüncü ülke vatandaşı, işveren tarafından çalışma izninin alınmasından itibaren 60 gün içinde uzun süreli çalışma vizesine başvurabilir.

Üçüncü ülke vatandaşı, Göçmenlik Genel Müfettişliği – İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bir çalışma iznine sahip olduğunda, vize başvurusunun sunulmasından itibaren 10 gün içinde Ulusal Vize Merkezi tarafından onaylanacaktır. Çalışma izni alma zorunluluğundan muaf olan kategoriler için, Göçmenlik Genel Müfettişliği’nin onayından sonra 30 ila 45 gün içinde vize verilir.

Romanya Çalışma Vizesi İçin Gereken Evraklar

  • Doldurulmuş “Vize başvuru formu”
  • Uzun süreli oturum vizesi – D formu
  • 4/5 cm ebatında ID 2 güncel fotoğraf
  • Vize harcının ödendiğine dair ispatı
  • Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi (kimlik bilgilerini içeren sayfa)
  • Vize başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar.
  • Romen Göçmen Bürosu’nun düzenlediği çalışma izninin fotokopisi (aslı ile uygunluğuna bakılacaktır).
  • İstisna: Romanya’da uluslararası sözleşmeler, eğitim öğretim, bilimsel faaliyetleri, ikili sözleşmeler, kamu kuruluştan tarafından talep edilen geçici görev için şube yöneticisi olarak atanacak yabancı vatandaşlar.
  • Tüm vize süresi için asgari ücret üzerine geçinme imkanının ispatı.
  • Yurtdışı seyahat sağlık sigortası.
  • Adli sicil kaydı (aslı).

Romanya Şoför Vizesi

Romanya şoför vizesi, Türkiye ve Romanya arasında nakliyat ve yolcu taşımacılığı yapan uzun yol şoförlerinin alması gereken vize türüdür. Romanya konsolosluğu aracılığı ile mülakat aşamasını geçerek Romanya Şoför vizesi alabilirsiniz.

Bu vize kısa süreli bir vizedir. Toplam 180 gün içinde size toplam 90 gün konaklama hakkı tanır. Bu yönüyle Schengen vizesi ile benzerlik gösterir. Romanya Şoför vizesi size sadece Romanya sınırları içerisinde bir güzergah tanır yada Umuma mahsus pasaporta sahip tüm T.C vatandaşlarından vize kotası koymayan ülke sınırlarını seyahat edebilirsiniz.

Romanya Transit Vize

Romanya transit vize sahibine ülke topraklarını transit geçme hakkı verir. B sembolü transit vize ile başvuru sahibinin ülkede en çok 5 güne kadar konaklama hakkı bulunmaktadır. Havayolu geçişleri ile ilgili olan A sembollü vize ile karıştırmamak gerekmektedir. Romanya Transit Vizesi tek girişli, çift girişli veya çok girişli olabilir.

Her geçiş için vize sahibine 5 güne kadar kalış hakkı tanımaktadır. Balkanlar’a, Belarus’a, Moldova’ya Romanya üzerinden geçiş yapacaksanız vize almanız gerekecektir. Bu durumda 5 güne kadar geçerliliği olan Romanya transit vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.

Romanya Transit Vize için destekleyici belgeler:

  • Varış ülkesi tarafından verilen vize

Hangi ülkeye geçiş yapacaksanız o ülkenin vizesine sahip olmanız gerekmektedir. Bu sayede Romanya transit vizesi alabilirsiniz.

  • Varış yeri için geçerli seyahat biletleri

Araç sürücüleri için: sürücü belgesi, aracın tescil belgeleri ve sahibinin kimlik bilgilerini içeren yeşil kart, varış yeri ve transit geçiş yapılacak iller.

Romanya Erasmus Vizesi

Romanya Erasmus vizesi ilgili ülke topraklarında eğitim kapsamın Erasmus programına katılmanızı sağlayan vizedir. Bu uzun süreli vize, duruma bağlı olarak veya akademik eğitim almak amacıyla, ön lisans, yüksek lisans ve lisansüstü eğitim için Romanya’ya seyahat etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına verilir. Yani öğrenci vizesi statüsündeki Romanya Erasmus vizesi diğer eğitim vizeleri ile benzer değerlendirmeye sahiptir.

Devlet veya akredite özel kurumlar bünyesinde yer alan eğitim vizeleri aynı zamanda öğrenci, stajyer, öğrenci gibi bir vizeye başvuran üçüncü devlet vatandaşlarına da verilir. Bu vize türü, Romanya’nın taraf olduğu uluslararası geçerliliğe dayalı olarak öğrenim görmek üzere kabul edilen üçüncü ülke vatandaşlarına da verilmektedir.

Erasmus vizeleri gönüllü hizmet projeleri ve diğer değişim programlarına göre birkaç farklı evrak değişikliği göstermektedir. Konu ile alakalı ayrıntılı bilgi almak için uzmanlarımıza ulaşabilirsiniz. Ayrıca uzman ekibimizde Romanya da Erasmus programı kapsamında yaşamış kişiler de mevcuttur. Size ayrıntılı bir tecrübe aktarabilirler.

Romanya Aile Birleşimi Vizesi

Romanya aile birleşimi vizesi ilgili ülkenin vatandaşı olan bir aile bireyine katılma imkanı tanır. Yani resmi olarak evil olduğunuz bir aile üyeni Romanya vatandaşı ise Romanya aile birleşim vizesi ile uzun süreli olarak Romanya oturma izni alama hakkınız olur.

Romanya Aile Birleşimi Vizesine Kimler Başvurabilir?

  • Romanya vatandaşlarıyla evli üçüncü ülke vatandaşları;
  • En az bir çocuğu olması koşuluyla, evli olmayan Romanya vatandaşlarıyla birlikte yaşayan bekar üçüncü ülke vatandaşları, yani partnerleri;
  • Romanya vatandaşlarının, eşin veya partnerin çocukları, evlat edinilmiş çocuklar dahil, henüz 21 yaşında olmayanlar, hala okuldalar ve henüz 26 yaşını doldurmamışlar ve zaten yetişkin olmalarına rağmen, tıbbi nedenlerle bakıma muhtaç özel bireyler;
  • Romanya vatandaşının veya eşinin üst sıradaki birinci derece akrabaları;
  • Reşit olmayan bir Romanya vatandaşının ebeveyni olan bir üçüncü ülke vatandaşı, reşit olmayan kişinin kendi bakımında olduğunu veya bir nafaka aylığı yükümlülüğü olduğunu kanıtlayabilmesi şartıyla, bu üçüncü ülke vatandaşı, bu yükümlülük üçüncü ülke vatandaşı tarafından düzenli olarak yerine getirilmiştir.

Bu maddelere dahil bireyler Romanya aile birleşimi vizesine başvurabilme haklarına sahiptir. Başvuru doğrudan Romanya Konsolosluğuna yapılmaktadır. Karar yetkisi yalnızca konsolosluğa aittir. Unutmamak gereken önemli kısım ilgili maddelerden birine sahip olarak başvuru yapma hakkınızın olması vizenizin kesin olarak onaylanacağı anlamına gelmemektedir. Bu sebeple zorlu bize türlerinden biri olan Romanya aile birleşimi vizesi için danışmanlık alınması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca web sitemizde Romanya aile birleşimi hakkında ayrıntılı bir makale bulacaksınız.

Romanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Romanya vize başvurusu kısa süreli vize işlemleri Romanya Konsolosluğu veya Büyükelçilik üzerinden yapılmaktadır. İlk olarak online temin edilecek form eksiksiz doldurulmalı ve vize kategorinize uyumlu evraklar toplanmalıdır. Romanya vize başvurusu için kişisel özelliklerinizi karşılayan evraklarınızı içeren dosya Romanya Konsolosluğu’nun talep şekilde teslim edilmelidir. Ardından vizenizin sonuçlanması için yetkililerden haber beklemeniz yeterlidir.

Romanya oturum vizeleri ise sadece Romanya İçişleri Bakanlığına bağlı Romanya Göçmen Bürosu’nun onayı ile alınmaktadır. Bu dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Romanya vize başvuru yapabilmek için Romanya vize randevusu alınması gerekmektedir. Randevunun ilk aşaması online formdur. Online formunuzun doldurulması ardından otomatik olarak bir randevu oluşturulur. Randevu gününü ve saati seçme şansınız yoktur. Konsolosluk bu yetkiye sahiptir.

Emprovize uzmanlarımızı arayarak Romanya vize başvuru, randevu alınması ve evraklarınızı titizlikle kişisel özelliklerinize uygun olarak hazırlanması için tamamen resmi ve profesyonel bir şekilde hızlıca hizmet alabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti ve Romanya Devleti arasında yapılan anlaşmaya göre; Yeşil, Gri ve Sihay pasaport sahipleri vizeden muaf olarak kısa süreli seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Bu durum vizeden muaf olunan pasaportları anlayabileceğiniz anlamına gelir. Eğer bordo pasaportunuz varsa Romanya vize başvurusu yapmanız şarttır.

Romanya vizesi başvuruları Türkiye’de İstanbul Romanya Başkonsolosluğu, Romanya Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Romanya Konsolosluğu aracılığıyla ve görev yetki bölge ayrımı ile yürütülür. Yani hangi ilde ikamet ediyorsanız kendi ilinizin bağlı olduğu yetkili makama başvuru yapmalısınız.

Tabi ki Emprovize size Türkiye’nin neresinde olursanız olun en yakın yetkili ile irtibat kurmanıza ve sağlıklı bir şekilde vizenize kavuşmanıza yarımcı olacak ve yol gösterecektir.

Romanya vize başvurusu ile ilgili tüm sorun ve sorularınızı bize sorabilirsiniz. Romanya vizesi uzmanlarımız kişisel evrak listeniz size gönderecek, vize ücret hesaplamanız yardımcı olacak ve vize ret mektubunuz varsa inceleyerek doğru bir şekilde yönlendirileceksiniz.

Romanya Konsolosluğu Görev Yetki Bölgesi

romanya konsoloslugu gorev yetki bolgesi illere gore ayrimi

Romanya Konsolosluğu’nun illere göre görev yetki dağılımı vardır. Hangi ilde ikametiniz var ise o ilin yetkili temsilciliğine Romanya vizesi başvurularının yapılması gerekmektedir. Aşağıda Romanya temsilciliklerinin görev dağılım haritası sizin için verilmiştir. Kendi ilinize göre ilgili birime yönelmeniz zorunludur.

Romanya Vize Danışmanlık

Romanya vizesi başvurusu yapacak misafirlerimiz bize ulaşabilirsiniz. Tüm Romanya vize türleri için danışmanlık süreci birbirinden farklılık göstermektedir. Romanya’da yapacağınız seyahat harcamaları içerisinde vize danışmanlık hizmeti ücreti, karşılaştırılamayacak kadar küçük bir ücrete tabidir. Bu hizmeti alarak vize başvurunuzun olumlu sonuçlanmasına ciddi düzeyde katkı sağlamaktasınız. Çünkü vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması bir sonraki vize başvurularında dahi sorun yaratmaktadır.

Kültür ve turizm bakanlığına bağlı TÜRSAB belgeli resmi seyahat acentamız Emprovize Vize Danışmanlık bu süreçte sizin yanınızda olacak resmi bir kurumdur. Vize başvuru sürecinde size yasal yol göstermektedir. Ayrıca ücretsiz şekilde danışmanlık alarak aklınızdaki soruları yanıtlamaktan memnuniyet duyarız.

romanya vize basvurusu icin danismanlik hizmeti

Emprovize Vize Danışmanlık ile Ne Sunuyoruz?

7 Adımda Vize Danışmanlık:

  1. Romanya vizesi için ücretsiz bilgilendirme.
  2. Romanya vizesi için gereken evrak 2021
  3. Romanya vize randevu alınması
  4. Evrakların hazırlanması
  5. Evrakların kontrolü
  6. Mülakata hazırlık
  7. Sonuç Takip

Emprovize Vize Danışmanlık mutlu Romanya vize başvurusu süreçleri dileriz.