Schengen bölgesindeki ülkelere seyahat izin belgesi hakkında aklınızda birçok soru olduğunu biliyoruz. Schengen vizesi ile ilgili bu makalemizde tüm ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz. Ancak dilerseniz schengen vizesi başvurusu için Emprovize danışmanlığı arayarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yazımızın devamında schengen vizesi nedir, schengen vizesi başvurusu nasıl yapılır, schengen vize başvuru ücreti, schengen vize ülkeleri hangileridir gibi soruların cevaplarını da bulabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nedir?

Avrupa ülkelerine seyahat için en çok tercih edilen vize çeşidi schengen vizesidir. Schengen vizesi ile Avrupa Birliği’ne üye 26 farklı ülkeye giriş yapılmaktadır.  Bu ülkelere seyahat etme izni için tercih edilen vizedir. Bu vize türü schengen bölgesinde yer alan ve büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği üye ülke topraklarına 6 ay (180 gün) içerisinde 3 ay (90 gün) ziyaret edebilmeniz için verilen ortak seyahat kullanım belgesidir.

schengen vizesi

Schengen vizesi ile 26 farklı ülkeye serbestçe seyahat edilebileceği gibi bu ülkeler arası transfer seyahatler de gerçekleşebilir. Schengen vize başvurusunda bulunurken dikkat edilmesi gereken nokta ilk giriş yapılacak ülkenin konsolosluğundan vize başvurusu yapılmasıdır. Schengen bölgesinde birçok ülke ziyaret edilecekse en uzun süre kalacağınız ülkenin konsolosluğundan vize başvurunuzu yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Google aramaların incelendiğinde Schengen vizesi tanımının Şengen vizesi olarak da aratıldığı görülmüştür. Bu nedenle schengen vizesi araştırmalarının daha doğru anlaşılması ve sağlıklı sonuçlara ulaşılması adına Schengen vizesi olarak aratılması önemlidir.

Schengen Vize Ücreti Ne Kadar?

İlgili üye ülke topraklarına giriş yapabilmek için gereken kısa süreli izin için Schengen vizesi alınması gereklidir. Alınan giriş belgesinin izni 180 gün içerisinde maksimum 90 gün olarak belirlenmiştir. Ülkemizdeki yeşil pasaport sahibi kişiler Schengen bölgesi ülkelerine seyahat edebilmek için Schengen vizesi sahibi kişiler ile aynı haklara sahip olurlar.

Schegen vizesi almak isteyen herkesin öncelik schengen vize türlerini ve seyahat amacını doğru belirlemesi gerekmektedir. Çünkü Schengen vizesi birkaç farklı seyahat amacı olan C tipi vize kapsamında yer alan bir vize çeşididir. Örneğin; aile ziyareti, eğitim amaçlı seyahat ya da turistik amaçlı seyahatler C tipi schengen vizesi kategorisinde yer almaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki bu kategorilerin her biri için prosedür işleyişi ve istenen evraklar farklıdır.

Kısaca açıklanacak olursa “Schengen vizesi C tipi kısa süreli vizedir” ve 90 günden az seyahat hakkı sağlar. Örneğin; Ticari, aile ziyareti veya arkadaş ziyareti, kısa süreli tedavi, turistik geziler veya kültürel aktiviteler schengen vizesi kapsamında yer alır. Eğer niyetiniz uzun süreli bir kalış ise ilgili ülkenin “Ulusal D tipi vizesi” başvurusu yapılmalıdır. Çünkü D tipi vize 90 günden fazla ve 6 aydan daha az kalış hakkı veren geçici ikamet vizesidir. Örneğin; D tipi ulusal vize Aile birleşim, üniversite eğitimi, çalışma vizeleri ve Ankara Anlaşması kapsamındaki iş kurma vizesidir.

Schengen Vizesi İle Ulusal D Tipi Vize Arasındaki Fark Nedir?

Schengen vizesi ile schengen bölgesinde yer alan tüm ülkelere seyahat yapılabilir. Ancak ulusal D tipi vize ile sadece bir ülkeye erişim sağlanır. Ayrıca schengen vizesi ile kısa süreli seyahatler gerçekleştirilebilirken D tipi ulusal vizesi ise daha uzun süre geçerlidir.

Schengen üyesi olan ilgili ülkeden alınan schengen vizesi ile diğer tüm ülkelere giriş yapabilme imkânı vardır. Fakat vizenin doğru kullanımı ile alakalı tavsiyemiz hangi ülkeye ilk seyahat edilecekse o ülkeden vize başvurusu yapılması yönündedir. Ayrıca hangi ülkede daha uzun süre kalacak iseniz o ülkenin konsolosluğundan vize başvuru yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Turist vizesi, arkadaş-aile ziyareti vizesi, Ticari Schengen Vizesi, Fuar Ziyareti Vizesi, Kısa Süreli Erasmus Vizesi, Dil okulu vizesi türlerine dair detaylı bilgiyi sayfamızda bulabilirsiniz.

Schengen Ülkeleri

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa
  • Hollanda
  • İspanya
  • İsveç
  • İtalya
  • Macaristan
  • Letonya
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Malta
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • Yunanistan

AB’ye Üye Olmayan Schengen Ülkeleri

  • İsviçre
  • İzlanda
  • Norveç
  • Lichtenstein

Schengen Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen bir diğer konu da Schengen vize başvurusu nasıl yapılır sorusudur. Schengen vizesi schengen bölgesi üyesi olan 26 farklı ülke topraklarına gitmenize imkân sağlayan vize türüdür. Bu vize çeşidine başvuru hakkı tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açıktır. Önemli olan nokta vize başvurusu sürecinde doğru prosedürü izlemektir. Eğer bu süreç doğru yönetilmezse başvuru olumsuz bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Schengen vize başvurularınızı Türkiye’nin en iyi vize danışmanlık şirketlerinden biri olan Emprovize Vize Danışmanlık hizmetleri aracılığı ile yapmanız halinde başarılı sonuçlar alacağınıza emin olabilirsiniz. Yıllara dayanan tecrübemizle her yıl yüzlerce vatandaşımız için Schengen vize başvurusu işlemleri gerçekleştirmekteyiz.

İlk olarak yapmanız gereken uzmanımızı arayarak başvuru yapmak istediğiniz ülkeyi belirtmek ve durumunuz hakkında bilgi vermektir. Bizler geri kalan bütün süreç sizler adına planlıyor olacağız. Sizlere izlemeniz gereken en doğru yolu ve Schengen vize başvurusu için gereken evraklar listesini en güncel hali ile sizlerle paylaşacağız. Evraklarınızı iletmeniz halinde sürecin tamamını biz kontrol edeceğiz ve gerekli eklemeleri yaparak dosyanızı tamamlayacağız.

Schengen vize başvurusu işlemlerinde tüm diplomatik yazışmaları sizler adına bizler yapıyoruz. Gerekli tüm dilekçe taslak ve hazır formatları sizlere iletiyoruz. Tamamı kişiye özgü olarak hazırlanan bu evraklar sizleri profesyonel bir hizmet almanız sayesine oluşmaktadır. Başvurularda kişiye özel ve en kaliteli hizmeti sunuyoruz. Bu sayede de her koşulda olumlu dönüş alıyoruz. Schengen vizesi hakkında detayları merak ediyorsanız, Schengen vizesi nasıl alınır sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Formların doldurulması ve size uygun 30.000 Euro teminatlı Kovid-19 kapsamlı seyahat sağlık sigortası işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Kişinin durumuna uygun hazırladığımız sigorta poliçesi ile sizleri maddi olarak gereksiz maddi yükümlülüklerden kurtarıyoruz. Bu sayede misafirlerimizin parasının cebinde kalmasını sağlıyoruz. Bizlerin amacı Schengen vize başvurusu yaparken danışanlarımızın karşısında değil yanında olmaktır. Sizlerin menfaat ve mutluluğu güvenilir şekilde korunmaktadır.

Schengen Vizesi için gerekli evraklar

Schengen Vize Süreleri

Şimdi de sizlere schengen vize süreleri hakkında ayrıntılı bilgi vereceğiz…

  • Schengen vize geçerlilik süresi 180 günde 90 gündür.
  • Başvurusu sonuçlanma süresi ise 5 ile 15 gün arası sürmektedir.
  • Vize için yapılan seyahat sağlık sigortası süresi seyahat tarihlerinin 1 gün öncesinde başlar 1 gün ardını kapsayacak şekilde sonuçlanır.
  • Schengen vizesi için başvuru yapma izni seyahat tarihinden maksimum 3 ay önce gerçekleştirilebilir.
  • Vize süresi maksimum 5 yıllık olarak verilebilir. İlk başvuru için tavsiye edilen talep süresi 1 hafta – 10 gün olarak önerilmektedir.
  • Vizenin ret durumunda ise itiraz süresi 1 aydır.
  • Yurt dışından gelen davetiyeyi resmi makamlardan çıkarma süresi ortalama 15 gündür.
  • AB üye ülkelerinden gönderilen bu davetiyeler uçak kargo şirketleri aracılığı ile postalanıp, 3 gün içerisinde teslim edilmektedir.

Yukarıdaki durumlar haricinde schengen vize süresi ile ilgili merak ettiğiniz bir sorunuz var ise iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Schengen Vizesi Danışmanlık

Vize başvuru sürecinin tecrübeli bir danışman tarafından yapılması son derece önemlidir.  Schengen bölgesindeki tüm ülkeler Schengen Bilgi Sistemi’ne kayıtlıdır, alacağınız tek red diğer ülkelere de bildirilmektedir. Bu sebeple özellikle ilk başvuruda danışmanlık almanız gelecek başvurularınız için önem teşkil etmektedir. Schengen Vizesi Danışmanlık  sayfamızdan bu süreçteki hizmetlerimize dair detaylı bilgi alabilirsiniz.

Schengen Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Merak edilen bir diğer konu da Schengen vizesi ne kadar sürede çıkar sorusudur. Bu nedenle sizler için en doğru ve güncel bilgileri bu başlık altında paylaşacağız. Şengen vizesi kullanım süresi maksimum 90 gün / 3 aydır. Bu süre aşılırsa ilticacı konumuna düşülür ve kişi sınırdan çıkmak istediği zaman para veya hapis cezası ile karşılaşabilir. Bu sebeple 90 günlük maksimum süre aşılmamalıdır.

Örneğin; daha önce Schengen vizesi almış bir kişinin vize süresi maksimum 5 yıla kadar verilebilir. Ancak bu süre, 5 yıl boyunca bu ülkelerde kalabileceğiniz anlamına gelmez. Sadece 5 yıl boyunca tekrar vize almanıza gerek kalmadığı anlamına gelmektedir. Bu şartlarda vizenizi 180 günde 90 gün yani 3 ay kullanabilirsiniz. Kullanım süresi tamamlandıktan sonra kendi ülkeniz olan Türkiye Cumhuriyetine dönüş yapmalı ve 180 günün diğer kısmı olan 90 günü geçirmeniz zorunludur. 180 gün içerisinde 90 gün kendi ülkesinde kalış yapan kişiler tekrar 3 aylık schengen bölgesine giriş yapabilirler. Sadece Norveç Vizesi için bu süreler birkaç küçük ayrıntı ile değişebilmektedir. Bunun için ayrıntılı bilgi almak için Emprovize danışmanlığı arayabilirsiniz.

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Her vize başvurusu için en önemli aşamalardan biri de başvuru formlarının doldurulmasıdır. Schengen vizesi başvuru formu da iki farklı biçimde doldurulmaktadır. Bunlardan ilki online olarak çevrim içi platformlardan yapılan başvurulardır. Diğer bir seçenek ise matbu olarak yapılan başvurulardır. Haliyle de her iki işlem biçimi arasında farklılıklar vardır. Schengen vizesi başvuru formları ülkeden ülkeye göre değişmektedir. Çünkü her ülkenin istediği formlar farklıdır. Ve bu formlar ülkelerin kendi belirlediği şekilde tamamlanıp doldurulmalıdır. Örneğin; Danimarka Vizesi başvurusu için online başvuru formu doldurulurken, Litvanya Vizesi için yapacağınız başvuru için matbu olarak doldurulup elden teslim edilmelidir.

Formda yer alan bilgiler her Schengen vizesi için ortaktır.

  • Kişinin şahsi bilgileri,
  • Seyahat tarihleri,
  • Seyahat amacı,
  • Kalış yeri,
  • Seyahat planı,

Başvuru formlarının doldurulmasında en önemli kriterlerden birisi de güncel olup olmadıklarıdır. Bu nedenle hatasız bir başvuru için formlar güncel olarak temin edilmeli ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Çünkü eksik ve yanlış bilgi schengen vize başvurularının olumsuz sonuçlanmasına neden olur. Özellikle 10. Maddeden ret yiyen bir çok kişinin yanlış ve eksik bilgi içeren formları doldurmasından dolayı vize başvuruları olumsuz sonuçlanmıştır. Schengen vizesi başvurusu için İzmir’de Emprovize danışmanlık olarak tüm bu formların temiz edilmesi ve doldurulmasında uzman ekibimiz ile birlikte sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Başvuru formlarının doldurulması başvuruyu yapan kişinin sorumluluğu altındadır. Verilen tüm bilgilerin geçerliliği ve doğruluğu ile direkt kişi sorumlu tutulmaktadır. Bazı durumlarda schengen vizesi başvuru formunda verilen bilgilerin teyidi için ilgili ülkenin konsolosluk birimleri ek belge ve bilgi talep edebilmektedir. Bu gibi riskli durumlara mahal vermemek için vize başvuru formunun alanında uzman kişiler tarafından doldurulması gerekmektedir.

Schengen Vizesi Almak

Vize başvurularında belge ve ihtiyaçlar genel olarak aynıdır. Schengen vizesi için de bazı işlemler ülkenden ülkeye farklılık göstermekle birlikte izlenecek prosedür hemen hemen aynıdır. Genel olarak vize işlemleri aynı hukuksal ortaklık çerçevesinde değerlendirilmektedir. Alınan ortak kararlar da 26 farklı Schengen ülkesi için geçerlidir. Schengen vizesi almak için gereken süreç evrakların hazırlanması, randevu alınması ve başvuru tamamlanması olarak 3 aşamadan oluşmaktadır.

1. Schengen vizesi gerekli evrakların toplanması

Schengen vizesi almak için ilk aşama evrakların toplanma aşamasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu doğru ve güncel evrak listesine ulaşmaktır. Vize başvurularında istenilen genel evrak listesini yukarıda sizler ile paylaşmıştık. Ancak ülkeden ülkeye ya da bazı özel durumlarda (covid – 19 vb.) evrak listesinde değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle schengen vize başvurularında en güncel ve doğru listeyi ulaşabilmek için Emprovize Vize Danışmanlık sizlere yardımcı olacaktır.

Her konsolosluğun talep ettiği evraklar için belirli bir biçim ve format vardır. Belgelerin üzerinde yer alan ayrıntılar konsolosluklar için vizenin sonucuna etki eden ayrıntılardır. Örneğin vize başvurularında doğru bilinen yanlışlardan biri de aktif bir hesabın olumlu izlenim yaratacağı sanılmasıdır. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bu sebeple de bütün evrakların güncel ve eksiksiz bir şekilde tamamlanması çok önemlidir. Aksi taktirde vize başvurunuz olumsuz sonuçlanabilmektedir. Dosyalar oluşturulduktan sonraki aşama ise randevu aşamasıdır.

2. Schengen vizesi randevusu almak

Vize başvurusu için dosyanızda olması gereken evrakları tamamladıktan sonra ikinci önemli aşama ise randevu işlemlerinizi başlatmaktır. Schengen vize randevuları 2 farklı şekilde alınabilir. Vize randevusu işlemleri için yapılması gereken uygulamalar ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı ülkeler doğrudan konsolosluklar aracılığı ile randevu vermektedir. Bazı ülkeler yetkili aracı kurumlar aracılığı ile başvuru dosyalarını kabul etmektedir.

Schengen vizesi başvurularında yapılması gereken ilk şey hangi ülkeden başvuru yapıyorsanız ilgili ülkenin dosya kabul süreci hakkında bilgi sahibi olmaktır. Eğer yukarıda bahsedildiği gibi yetkili bir aracı kurum aracılığı ile başvuru yapacaksanız başvuru türünüzü belirterek uygun bir randevu almanız gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesi randevu tarihidir. Çünkü seyahat tarihiniz ile uyumlu olması beklenmektedir.

Randevunuzu aldıktan sonra randevu günü ve saatinde yetkili temsilcilikte bulunmanız gerekmektedir. Çünkü yetkili temsilcilik vize dosyanızı kabul eder, parmak izi ve biometri işlemlerini gerçekleştirir. Her yetkili temsilciliğin kendi koordinasyon hizmet ücreti mevcuttur. Yukarıda Schengen vizesi ücreti başlığı altında bu bedelleri görebilirsiniz. Başvurunuzun tamamlanması ile schengen vizesi almak için son aşamaya geçilir.

3. Schengen vizesi başvurusunun tamamlanması

Şimdi sıra geldi son olan başvurunun tamamlanma sürecine… Bu aşamada dosya tamamlandıktan sonra schengen vizesi için dosyanız yetkili konsolosluk birimine iletilir. Bu süreç ülkeden ülkeye değişebilir. Örneğin; Polonya Vizesi için başvuru yapacak kişi ikameti olan temsilcilikten başvurusunu tamamlarken, Almanya vizesi başvurusu yapacak kişi ise ikameti neresi olursa olsun tüm yetkili Idata Vize Başvuru Merkezlerinden başvuru yapabilir. Fakat yetki dışı bölgeden başvuru kabul eden kurum, kişilerden cüzi miktarda ‘’dış temsilcilik hizmet bedeli’’ talep edebilir.

Üç aşamalı Schengen vizesi başvurularında ayrıntılı bilgileri sizler ile paylaştık. Ancak bu süreç ile ilgili aklınıza takılan başka konular var ise bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Emprovize Vize Danışmanlık İzmir schengen vizesi işlemleri için uzman kadroya sahip Kültür ve Turizm bakanlığına bağlı bir seyahat acentesidir. Sizler de tüm vize işlemlerinizi bizimle iletişime geçerek kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Schengen Vizesi Şartları

    • Öncelikle Schengen vizesi şartları için ilk ve en önemli konu dosyada yer alması gereken evrakların tam olmasıdır. Olumlu bir sonuç almak isteyen kişilerin evraklarını tam ve eksiksiz olarak sunmaları gerekmektedir.
    • Pasaportun en az 3 ay geçerlilik süresinin olması ve pasaportta en az 2 boş sayfa bulunmalıdır.
    • Hangi ülkeye ziyaret edilecekse o ülke konsolosluğundan başvuru yapılması gereklidir.
    • 26 farklı ülkeye seyahat edebilme izni sağlayan schengen vizesi almak isteyen kişilerin finansal durumu seyahatleri için yeterli olmalıdır.
    • Tüm başvuru sahipleri başvuru esnasında vereceği bilgilerin doğru ve güncelliğinden sorumludur.
    • Her başvuru yapacak kişinin kendisine ve seyahat amacına uygun dosya hazırlaması gerekmektedir.
    • Ayrıca seyahat tarihlerini kapsayan süre içinde geçerli 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırması zorunludur.
    • Bir diğer önemli husus ise, vize kullanım ihlali yapılmamasıdır.
    • Schengen vizesi için başvuru yapacak olan adayların vize bitim tarihinden önce ilgili ülke topraklarını terk edeceğini garanti ve taahhüt etmesi gerekir.
    • Tüm başvuru sahiplerinin evraklarının denetim ve kontrolü için ilgili ülkenin konsolosluk ve yetkili birimlerine izin verilmiş sayar.
    • 18 yaş altı seyahat gerçekleştirecek kişilerin başvurularında imza yetkilisi yasal vasi veya ailesi tarafından yapılmaktadır. Ayrıca başvuru formu her iki ebeveyn tarafından da imzalanmış olmalıdır. Çocuğun velayeti sadece bir ebeveynde ise böyle durumlarda mahkeme emri de başvuru dosyasına eklenmelidir. Her iki ebeveyne ait birer adet onaylı kimlik ya da pasaport fotokopisi de dosyada yer almalıdır. Ancak çocuk tek başına seyahat edecekse ebeveynlerine ait noter onaylı seyahat izin belgesi de dosya içinde bulunmalıdır.
    • Vize kullanım ihlali yapan kişiler maddi yaptırımlara uğrayacağını kabul eder.
    • Kişiler ülkelerine dönüşlerini kanıtlayacak belgeleri konsolosluk birimlerine sunmakla yükümlüdür.
    • Karar merci tamamen ilgili ülkenin konsolosluğunun elindedir.
    • Her başvuru yapan kişi, seyahatte bulunacağı ülke topraklarında geçerli olan yasa dışı faaliyetlerden sorumludur. Gerekli cezai işlemin ilgili ülke yasalarına göre verilip uygulanacağının bilincinde olarak başvurmaktadır.
    • Başvuru sahiplerinin adli sicili temiz olmak zorundadır.
    • Seyahatin gerekçeleri Schengen vizesi talebinde bulunan kişilerce kanıtlanması gerekmektedir.
    • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan kişilerin seyahat edecekleri ülkeden geri döneceği ülkede en az 6 aylık oturuma sahip olmaları gerekmektedir.
    • Schengen bölgesinden çıkış yapacak kişilerin giriş yapmayı planladığı son ülkeye giriş iznine sahip olması gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen genel şartlar haricinde sahip olduğunuz özel bir durum olması halinde Schengen vizesi danışmanlık uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz. Emprovize danışmanlık tüm vize işlemleri sürecinde sizlerin yanındadır.

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra akla ilk gelen soru ‘’Schengen vizesi kaç günde çıkar’’ sorusudur. Ancak unutulmamalıdır ki bu süreçte belirleyici olan ülkelerin değerlendirme süreleridir. Her ülkenin schengen vizesi başvuru kriterleri farklı olabileceği gibi haliyle sonuçlanma süreci de değişkenlik göstermektedir. Örneğin en hızlı Schengen vizesi değerlendirme süreci 5 gün ile Fransa Vizesi olmaktadır. Schengen vizesi değerlendirme süresi en uzun olan 18 gün ile İspanya Vizesidir. Genellikle Almanya, Hollanda gibi ülkelerin schengen vizesi başvuruları ise 15 gün içerisinde sonuçlanmaktadır.

Schengen vize başvurusu için sonuçlanma süreleri Covid-19 pandemi süreci için alınan kısıtlama kararları sebebi ile uzayabilmektedir.  Bunun gibi özel durumlardan dolayı seyahatten en az 1 ay önce başvuru yapılması faydanıza olacaktır. Çünkü randevular konusunda sıkışıklık yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki konsolosluk birimleri süreyi uzatmaya, ek evrak ve belge talep etme hakkına sahiptir. Haliyle de vizenizin sonuçlanması bu tür durumlardan dolayı uzayabilmektedir.

schengen vize başvurusu izmir

Yeşil Pasaport ile Schengen Bölgesine Seyahat Edebilir Miyim?

Öncelikle hemen hatırlatmak isteriz ki yeşil pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti sahibi kişiler Schengen bölgesine vizesiz giriş yapabilirler. Bu muafiyet AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında yapılan özel anlaşma gereği yerine getirilmektedir. Kısacası yeşil pasaport sahibi kişiler Schengen vizesi sahibi olarak değerlendirilebilir. Yani schengen vizesi kullanım şartları yeşil pasaport sahibi kişiler için de geçerlidir.

Yeşil pasaport sahibi kişiler 180 günde 90 günü aşmayacak şekilde schengen vizesi almaksızın ilgili ülke topraklarına turistik, kültürel ve sportif, gezi, arkadaş ve aile ziyareti yapabilirler. Yine de herhangi bir sorun ile karşılaşmamak adına Covid-19 pandemisi sebebi ile sürekli değişen ülke giriş çıkış şartları kontrol edilerek seyahat planlaması yapılmalıdır. Fakat yeşil pasaport sahibi olsanız da Schengen ülkelerine giriş yapma garantiniz yoktur. Ek bilgi olarak; Belçika Vizesi sahibi olmadan ülke topraklarına giriş yapmak isteyen hususi pasaport sahiplerinin zaman zaman sınır polisleri tarafından bekletildiği bilinmektedir.

Yeşil Pasaport ile Schengen Bölgesine Gidebilecek Kişiler?

  • TBMM eski üyeleri ve bakanlar yeşil pasaport sahibi olarak Schengen vizesi almadan AB topraklarına giriş yapabilir.
  • Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan ve bu kadro derecesinde çalışmakta iken emekli olan devlet memurları yeşil pasaport ile schengen bölgesine seyahat edebilir.
  • ve 3. derece kadro karşılığı çalışan ve bu derecelerde sözleşmeli olarak çalışmakta iken emekli olan devlet memurları da bu kapsama dâhildir.
  • Kadro karşılığı olmaksızın çalışıp emekli kesenekleri 1,2 ve 3. derece üzerinden kesilerek T.C. Emekli Sandığına yatırılan çalışanlar ile bu durumda çalışırken emekli olan sözleşmeli devlet memurları yeşil pasaport ile schengen bölgesindeki 26 ülkeye seyahat edebilir.
  • Görevleri süresince İl, ilçe ve 1. Kademe belde, belediye başkanları yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.
  • Özelleştirme kapsam ve programına alınan/özelleştirilen T.C. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası çalışanlarından;
    • Özelleştirilmeden önce hususi pasaport alma hakkını elde etmiş olan kişiler,
    • Kuruluş sermaye payının en az %51’i devlete ait kamu kuruluşu çalışanı olan kişiler,
    • Sosyal Güvenlik yönünden T.C. Emekli Sandığına bağlı çalışanlar,
    • Kamu görevlisi olan çalışanlar,
    • 4603 Sayılı İş Kanununa tabi olmak şartlarının tamamını taşıyan ve bu şartları taşırken emekli olan kişilerdir.
  • Özelleştirilen Türk Telekom Müdürlüğü çalışanlarından;
    • Özelleşme öncesi hususi damgalı pasaport alma hakkını elde etmiş bulunan kişiler,
    • Kapsam dışı personel konumunda çalışma şartlarının tamamını taşıyan veya bu şartları taşırken emekli olma sebepleri ile vazifelerinden ayrılan kişiler yeşil pasaporttan faydalanabilir.
  • Yukarıdaki maddede belirtilen şartları taşıyanların eşlerine, reşit olmayan çocukları ve evli bulunmayan evlatları, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden kız ve erkek çocuklarına 25 yaşını dolduruncaya kadar yeşil pasaport düzenlenerek Schengen vizesi almadan seyahat edebilirler. (Açık öğretim lisesi veya fakültesi buna dahildir.)
  • 18 yaşını doldurmuş olsa dahi evli bulunmayan, iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen hak sahibinin çocuklarına yaş sınırı olmaksızın yeşil pasaport alma hakkına sahiptir.

Schengen Vizesi ve AB Vizesi aynı şey midir?

AB vizesi (Avrupa Birliği Vizesi) ile Schengen vizesi tam olarak aynı şey değildir. AB Vizesi tüm Schengen ülkelerini kapsamaz çünkü Avrupa birliğine üye olmadığı halde Şengen Vizesi ile girilebilecek ülkeler vardır. Detaylı bilgiyi AB Vizesi sayfamızdan bulabilirsiniz.

Schengen Antlaşması Nedir?

Avrupa Birliği üyesi olan 5 ülke arasında, sınır geçişleri için polis ve gümrük denetim faaliyetlerini bütünüyle ortadan kaldırmayı hedefleyen bir antlaşmadır. Burada esas amaç ülkeler arası kültürel kaynaşma, ekonomik iş birliği ve hukuksal faaliyetleri hızlandırmak ve güçlendirmektir.

Schengen Anlaşması 14 Haziran 1985 tarihinde 5 AB ülkesi katılımı ile Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasında imzalanmıştır. 19 Haziran 1990’da imzalanan Schengen Anlaşması uygulamaya koyulmuştur. Bu anlaşmanın ismi Almanya, Lüksemburg ve Fransa’nın sınırlarının kesiştiği kasaba olan Schengen’de imzalandığı için ismi schengen anlaşması olarak belirlenmiştir.

İkinci anlaşma ise 26 Mart 1995 yılında imzalanmıştır. 5 AB üye ülkeleri arasına Portekiz Vizesi ile İspanya da anlaşmaya dahil olmuştur. Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği’ne üye olmadan, bu anlaşmaya sonradan dâhil olan ülkelerdendir. 2008 yılında ise, İsviçre de Schengen Antlaşması kapsamına alınmıştır ve sınır geçişlerinde kullanılmak üzere schengen vizesi istemektedir.

Lichtenstein’ın schengen bölgesine katılması biraz daha uzun bir süre almıştır. Lichtenstein’ın Avrupa Birliği ile Schengen ortaklık anlaşmasına katılımı 2011 yılı Mart ayında gerçekleşmiştir.

Schengen Anlaşması’nın önemli birleştirici özelliği Amsterdam Anlaşmasıdır. Avrupa Birliği hukuk düzeni 1997 yılına kadar ülkelerin birbirinden bağımsız olarak yürütümünü sağlamaktaydı. Fakat Amsterdam Anlaşması ile beraber ortak hukuk sistemine geçiş yapılmıştır. Yani İtalya’da işlenen bir suç ile Almanya’da gerçekleşen bir yasa dışı aktivitenin cezası aynıdır.

Her yıl farklı ülkelerin katılımı ile artan schengen üye ülkeler sayısı artması ile şu anda toplam 26 Avrupa ülkesi ortak bölgeye dahildir. Üye devletlerin herhangi birisinden alınan Schengen vizesi ile diğer ülkelere belirli süre içerisinde giriş, çıkış, kalış sağlanmaktadır.

Sizlere bu yazımızda schengen vizesi nasıl alınır, schengen vizesi başvuru şartları nelerdir hakkında kısa bilgiler paylaştık. Schengen vizesi ile ilgili aklınıza takılan diğer bilgileri Emprovize danışmanlık olarak cevaplamaktan mutluluk duyarız. Alanında uzman kadromuz ve yıllara dayanan tecrübemiz ile izmir vize danışmanlık hizmetlerinde her zaman bir adım öndeyiz. Sizler de tüm vize işlemlerinizi kolay ve güvenli bir şekilde yapmak istiyorsanız hemen Emprovize danışmanlığı ile iletişime geçmelisiniz.

Polonya Vizesi

Polonya Vizesi

belcika vizesi basvurusu islemleri bilgi
malta vizesi basvurusu islemleri icin bilgi
fransa vizesi

Fransa Vizesi

Schengen vizesi red maddeleri
Schengen Vizesi Danışmanlık
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
en kolay vize veren ülkeler
Schengen Vizesi Türleri
schengen vizesi ücreti
Schengen vizesi
almanya vizesi başvurusu izmir

Almanya Vizesi

italya vizesi basvuru islemleri bilgi

İtalya Vizesi

slovakya vizesi basvurusu islemleri bilgi

Slovakya Vizesi

Slovakya Vizesi istiyor mu? Hakkın da bilgileri bulabileceğiniz…
yunanistan vizesi

Yunanistan Vizesi