Ab vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Avrupa Birliği topraklarına seyahat etmek için ilgili ülkeden almaları gereken seyahat iznidir. Ab Vizesi Schengen vizesi olarak algılanmaması gerekir. Çünkü Schengen üyesi ülkeler ile Ab üyesi ülkeler birbirinden farklıdır. Örneğin; Bulgaristan ve Romanya Ab üye ülkelerdir ama Schengen bölgesine dahil değildir. Bu ayrımı bilmek önemlidir. Çünkü Schengen vizesi ile bu ülkelere girilebilirken, ilgili ülkelerden alınan ülkeler Schengen vizesi değildir.

Ab vizesi olarak Schengen bölgesi kast ediliyorsa vize içerik çeşidi belirlenerek vizeye başvurulmasında sakınca yoktur. Ab vizesi ile Türkiyede 2021 yılı içerisinde kovid sebebi ile çok fazla başvuru olmamıştır. Çünkü 1 Temmuz 2021 tarihi itibari ile Schengen vizesi ile ülkeler kapılarını açmaya başlamıştır. En son kapısını aşan ülke Finlandiya Vizesi olmuştur.

Avrupa Birliği’nde birden fazla ülke seyahat edilecekse Ab vizesi olarak arama yaptırıldığını gözlemlemekteyiz. Fakat burada belirleyici faktör sizin Şengen grubu ülkelerden birine girip girmeyeceğiniz durumudur. Eğer Schengen bölgesine girecekseniz ilk giriş yapacağınız ülkeden vize almanız gerekemektedir. Aldığınız vize ile rotanız yönünde ilerleyerek diğer Schnegen ülkelerine ziyarette bulunabilirsiniz.

Ab vizesinin önemli konularında birisi verilen iznin kullanımıdır. İlk giriş yapılacak ülke ve izin süresinin çoğunu iznin alınan ülkede geçirilmesi şartıdır. Bu şartı önemsemeden kullanım gerçekleştiren ve farklı bir Şengen alanına giren kişiler girişte problem yaşamasalar da gelecekte yapacakları vize başvurusunda zor durumda kalma olasılığını arttırmaktadır. Bu sebeple alınan vize düzgün bir şekilde kullanılması Emprovize Vize Danışmanlık uzmanlarınca önemle tavsiye edilmektedir.